ATIK YEMEKLER SOKAK HAYVANLARI İÇİN MAMAYA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR
Atık yemekleri mamaya dönüştürülen Patiköy Mama Üretim Tesisi hizmete açıldı. Kurulan tesiste, atık yemekleri sokak hayvanları için mamaya dönüştürülüyor.
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal’ın seçim döneminde verdiği sözlerinden biri daha gerçekleşti. Patiköy Mama Üretim Tesisimiz hizmete açıldı. Tamamen belediye imkânlarıyla kurulan tesiste, atık yemekler sokak hayvanları için mamaya dönüştürülüyor.
Sokak hayvanlarımıza da sahip çıkan bir anlayışla çalıştığımızı vurgulayan Başkan Burcu Köksal, “Patiköy Mama Üretim Tesisimizi, hem sokaktaki can dostlarımızın beslenme ihtiyacını karşılamak hem de çevreyi korumak amacıyla hizmete açıyoruz. Tesisimiz, tamamen Belediyemizin kendi imkânlarıyla, Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerimizin emeğiyle inşa edildi. Yaklaşık 150 metrekarelik kapalı bir alana kurulan Patiköy’de 6 adet makine bulunuyor. Kırıcı makineden pişirme sistemlerine, fırınlardan nem alma ve soslama ekipmanlarına kadar her şey bu üretim sürecine özel olarak tasarlandı.” dedi.
Açılış törenine Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, Belediye Başkanı Burcu Köksal, Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Baro Başkanı Av. Melahat İpek Yılmaz Göktürk, İl Emniyet Müdürü Ahmet Birtan Erol, İl Jandarma Komutanı Tolga Yağan, İl Protokolü, Müdürlerimiz, Belediye Personeli, Veteriner Hekimleri ve hayvan severler katıldı.
“BU ŞEHRİN SESSİZ CANLARI İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Başkan Burcu Köksal konuşmalarına Şehit olan askerimiz Önder Özen’i anarak başladı.Sokak hayvanlarımıza da sahip çıkan bir anlayışla çalıştığını vurgulayan Başkan Köksal, “Patiköy Mama Üretim Tesisimizi, hem sokaktaki can dostlarımızın beslenme ihtiyacını karşılamak hem de çevreyi korumak amacıyla hizmete açıyoruz. Tesisimiz, tamamen Belediyemizin kendi imkânlarıyla, Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerimizin emeğiyle inşa edildi. Yaklaşık 150 metrekarelik kapalı bir alana kurulan Patiköy’de 6 adet makine bulunuyor. Kırıcı makineden pişirme sistemlerine, fırınlardan nem alma ve soslama ekipmanlarına kadar her şey bu üretim sürecine özel olarak tasarlandı.” dedi.
“GÜNDE 250 KİLOGRAM ÜRETİM YAPILIYOR”
Atık yemeklerin mamaya dönüştürüleceğini belirten Belediye Başkanı Köksal, “Amacımız çok net: burada kullandığımız malzeme, israf olabilecek atık yemekler. Biz o israfı mamaya, sevgisizliği merhamete dönüştürmeye çalışıyoruz. Çünkü biz, bu şehri sadece yollarıyla, parklarıyla değil; vicdanıyla, merhametiyle, adaletiyle büyütmeyi hedefledik. Atık yemekleri mamaya dönüştürerek, barınağımızdaki ve doğal yaşam alanlarımızdaki sokak hayvanlarımız için günlük mama üretimini kendi bünyemizde sağlıyoruz. Şu an günde yaklaşık 250 kilogram üretim yapılıyor, hedefimiz bunu ilerleyen dönemde 500 kilograma kadar çıkarmak. Bu projede hiçbir kar amacı yok. Burada ürettiğimiz mamalar yalnızca barınağımızdaki ve şehrimizdeki sahipsiz hayvanlarımızın beslenmesi için kullanılacak. Atık yemekleri yeniden değerlendirerek hem israfı önlüyor, hem sıfır atık hedefimize katkı sunuyor, hem de mama maliyetimizi sıfıra indirmeyi planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
“ÜNİVERSİTELERİMİZLE DE İŞBİRLİĞİ İÇERİSİNDEYİZ”
Şehrimizin sokaklarında yaşayan canların da yaşam hakkına değinen Başkan,“Üniversitelerimizle de işbirliği içerisindeyiz. Sağlık Bilimleri Üniversitemiz ile kısırlaştırmaya yönelik ortak çalışmalar yürütüyoruz. Kocatepe Üniversitemiz ile ise trafik kazalı ve ileri derece hasta sokak hayvanlarının teşhis ve tedavi işlemlerini de yapılan protokol ile yürütmekteyiz.” dedi.
“AFYONKARAHİSAR’DA KİMSE YALNIZ DEĞİL, CAN DOSTLARIMIZ DAHİL”
Gerçekleşen projede emeği geçen herkese teşekkür eden Başkan Burcu Köksal, “Sadece insanlarımıza değil, şehrimizin sessiz canlarına da sahip çıkmak bizim vicdani sorumluluğumuz. Bu tesis, sosyal belediyecilik anlayışımızın önemli bir örneğidir. Afyonkarahisar’da kimse yalnız değil; can dostlarımız da dahil” ifadelerini kullandı.
DEVAM EDEN PROJELER TANITILDI
Sokak hayvanlarına yönelik iki yeni projeyi de kamuoyuyla paylaşan Başkan Köksal, “Bu hizmetimiz bir başlangıç. Şimdi sizlerle, devam eden iki projemizi de paylaşmak istiyorum: Patiköy Doğal Yaşam Alanı ve Patiköy Sahipsiz Hayvan Rehabilitasyon Merkezi. Patiköy Doğal Yaşam Alanı, Hayvan Bakımevimizin hemen yanında yer alan 12 bin metrekarelik bir alan. Tamamlandığında yaklaşık 2 bin sokak köpeğimizin barındırılması hedefliyoruz. Kulübeler, mamalıklar ve suluklar hazır. Tel örgü çalışmalarımız da tamamlandığında bu alan, can dostlarımız için doğayla iç içe bir yaşam alanı haline gelecek. Patiköy Sahipsiz Hayvan Rehabilitasyon Merkezimiz ise, yine aynı bölgede 400 metrekarelik alanda planlıyoruz. Sokak hayvanlarının modern, teknolojik ve hijyenik koşullarda teşhis, tedavi ve kısırlaştırma işlemleri yapılabilecek. Fen İşleri Müdürlüğümüz tarafından statik, mekanik ve elektrik projeleri tamamladı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne hibe başvurumuzu yaptık, ihale sürecine geçiyoruz. Bir yıl sonra faaliyete geçmesini planlıyoruz.” dedi.
“BU TESİSİN ÇOK YÖNLÜ AMACI VAR”
Açılışa katılan Afyonkarahisar Valisi Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı, “Bugün burada Afyonkarahisar Belediyesi tarafından hayata geçirilen ve sahipsiz hayvanların yaşam kalitesine doğrudan katkı sağlayacak Mama Üretim Tesisimizin açılışında hep birlikteyiz. Bu tesis öncelikli olarak sahipsiz hayvanların beslenme ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik hizmet verecek, aynı zamanda gıda israfının önlenmesi ve sıfır atık yaklaşımına da katkı sunmak gibi birden çok yönlü bir amacı olduğunu görmek bizler için mutluluk verici bunu buradan ifade etmek istiyorum.” dedi.
Konuşmasına devam eden Vali Yiğitbaşı, “Açılışını yaptığımız bu tesiste sahipsiz hayvanların beslenme sorununa önemli bir çözüm sunarken, otellerden, okul ve kurum yemekhanelerinden toplanan atık gıdalarla üretilen mamalar sayesinde hem sıfır atık çalışmasına bir katkı sağlayacak hem de çevresel ve ekonomik sürdürülebilirliği de teşvik etmiş olacaktır.” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından açılış kurdelesinin kesimine geçen İl Protokol tesisi gezdi. Afyonkarahisar Belediyesi olarak, hem çevreye duyarlılık hem de sokak hayvanlarına karşı sorumluluk anlayışıyla hayata geçirdiği projelerle sosyal belediyecilik alanında örnek olmayı sürdürüyoruz.
Benzer Haberler
MERAM’IN YOLLARI GENİŞLİYOR, YEŞİL ALANLARI ÇOĞALIYOR
MADDE BAĞIMLILIĞINA KARŞI "ANNELER HAREKETİ"
NİĞDE BELEDİYESİ’NDEN TÜRKİYE’DE BİR İLK "AKILLI TELEFON İLE SU YÜKLEME DÖNEMİ BAŞLADI"
ATIK YEMEKLER SOKAK HAYVANLARI İÇİN MAMAYA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR
HER MAHALLEYE HİZMET, HER GÖNLE DOKUNUŞ
GENÇ ÇİFTLER MUTLU BİR ÖMÜR İÇİN BU ÖZEL GÜNDE ‘EVET’ DEDİ
BAŞKAN ALTAY BEYŞEHİR ATABEY GENÇLİK VE EĞİTİM KAMPI’NDA LİMA ÖĞRENCİLERİYLE BULUŞTU
KONYA BÜYÜKŞEHİR KEYKUBAD GÖÇ VE KERVAN YOLU’NU TURİZME AÇTI